نام ام دی اف را خیلی از ما شنیدهایم و میدانیم نوعی ورقه از ترکیبات چوبی است که در وسایلی مانند میز، کمد، کتابخانه، دکور و… به کار میرود. اما سوال بسیاری این است که mdf چیست ؟
ام دی اف یا همان MDF یک ماده بسیار رایج در صنعت دکوراسیون، سرویس خواب و هر چیز دیگری است که از چوب ساخته میشوند. بسیاری از خریداران و فروشندگان این اسم را میشناسند، اما به طور دقیق نمیدانند که آن چیست و چه ترکیباتی دارد، از چه چیزی تشکیل شده و چه کاربردهایی دارد؟ و این که آیا مفید است یا نه؟ و در واقع اینکه چه مزیتهایی دارد؟ با خواندن این مطلب، شما جواب همه این پرسشها را در مورد ام دی اف را خواهید گرفت.

ام دی اف چیست؟
ابتدا ببینیم ام دی اف یعنی چه؟ MDF مخفف عبارت Medium Density Fiberboard به معنی «تخته فیبر با چگالی (دانسیته، تراکم) متوسط» ، که نوعی فرآورده چوبی محسوب میشود و در صنعت نجاری و دکوراسیون به کار برده میشود.
تخته فیبر از خوردههای چوب ساخته و پرس میشوند، این ترکیب با مقداری رزین و موم ترکیب شده و در معرض حرارت به هم فشرده میشود تا تخته فیبر بدست آید. حالا باید ببینیم منظور از تراکم متوسط چیست؟
برای درک این موضوع ،بهتر است ابتدا یک مثال بزنیم، نئوپان از خاک اره یا خرده چوب ریزساخته شده که دارای تراکم پایینی است بنابراین فشردگی و استحکام کمتری دارد، در حالیکه ام دی اف دارای استحکام بیشتری بوده.
همین تراکم و فشردگی بالا باعث میشود در برابر ضربه و حرارت از خود مقاومت بیشتری نشان دهد، در صورتیکه نئوپان در مقایسه با آن از مقاومت بسیار کمتری از خود در برابر حرارت و ضربه نشان میدهد و همین امر باعث شده قیمت پایینتری نسبت به ام دی اف داشته باشد.

انواع فیبر بر اساس تراکم
- فیبر با دانسیته کم : 160 تا 450 کیلوگرم در متر مکعب
- فیبر با دانسیته متوسط : 600 تا 800 کیلوگرم در متر مکعب
- فیبر با دانسیته بالا: 800 تا 1040 کیلوگرم در متر مکعب
کاربردهای ام دی اف در دکوراسیون
در صنعت چوب میتوان از انواع روکشهای چوبی و غیرچوبی با رنگ و طرحهای متفاوت بر روی ورقههای ام دی اف استفاده کرد، مانند انواع دکورها، سرویس تختخواب، وسایل آشپزخانه، کمد، پاتختی و… استفاده کرد.

نکات مثبت و منفی
استفاده از ورق ام دی اف مزایای فراوانی دارد که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- mdf یک انتخاب اقتصادی و مقرون به صرفه است؛ چرا که تولید آن می تواند ارزانتر تمام شود.
- برای تولید آن از خاکه و ذرات چوبهای بازیافتی استفاده کرد و به همین دلیل نیز با استفاده از ام دی اف میتوان به حفظ محیط زیست و درختها کمک کرد.
- با استفاده از روکشهای رنگارنگ می توان تنوع زیادی از آن ایجاد کرد.
- کار کردن با آن آسان است زیرا سطح یک دست و صافی دارد.
- موادی که در ساخته شدن آن به کار میرود می تواند از ایجاد حشرات جلوگیری کند.
- ام دی اف با قرار گرفتن در برابر گرما سرما دفورمه نشده و منبسط یا منقبض نشود.
- شکل دادن به ورقه ام دی اف آسانتر از شکل به دادن به ورقههای چوبی است و همین امر نیز یکی دیگر از علتهای تنوع شکل و طرح ام دی اف است.

اما استفاده از ام دی اف معایبی هم دارد:
- بدلیل استفاده از مواد فرمالدیئد، می تواند باعث ایجاد گازی شود که برای سلامتی مضر است اما بعد از مدتی این گاز از بین میرود.
- در صورت شکستگی ام دی اف، ترمیم آن سخت است و مانند اول نمیشود.
- مواد شیمیایی مورد استفاده در آن می تواند برای سلامتی خردسالان مضر باشد.
- اگر ام دی اف با روکشهای مرغوب پوشیده نشده باشد، زمانی که در معرض آب قرار میگیرد موجب تورم می شود که طول عمر آن را کم میکند و زیبایی آن کاهش مییابد.
- با توجه به وارداتی بودن بعضی از روکشهای آن میتواند قیمت تمام شده آنرا افزایش دهد.